EGÉSZSÉGVÉDELEM


EGÉSZSÉGVÉDELEM A LAKÓOTTHONBAN

A lakóotthon életét szabályozó Hetirend összeállítása során egészséges életmód kialakítására törekszünk, amelyben a megelőzés szándéka kiemelt hangsúlyt kap.
A lakóotthonban - a szülőkkel való egyetértésben - nem engedjük meg a dohányzást, alkohol és egyéb egészségre káros szer fogyasztását.
A lakók számára napi ötszöri étkezést biztosítunk, amelynek során nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az egészséges étkezéshez szükséges friss zöldség, gyümölcs mindennap kerüljön az asztalra, valamint az élelmiszer beszerzés során a kevésbé kalóriadús, zsírban szegényebb élelmezési alapanyagokat részesítjük előnyben.
Mindemellett napi rendszerességgel biztosítjuk a lakók számára a megfelelő mozgási, sportolási lehetőségeket A napirend szerves része a reggeli 20 perces torna, amit jó idő esetén az udvaron, rossz idő esetén a konditeremben bonyolítunk le. A délelőtti munkafolyamatokat félórás levegőzés szakítja meg, ami többnyire az udvari sétát jelenti. Szerdánként a nyúli általános iskola tornatermében sportolnak a lakóink. Délutánonként pedig egy órát szánunk szintén a sétákra, levegőn való felüdülésre. Mindemellett tavasztól őszig - ha tehetjük - többször kirándulnak fiataljaink a nyúli hegyekben vagy a Bakonyban.

Az intézmény a lakók mentálhigiénés karbantartását alapvetően egy inger gazdag környezetet teremtő, változatos, tartalmas életforma kialakításával segíti elő, amelyben a munkaterápiás célú foglalkoztatás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a lakók egyéni fejlesztésére, valamint a lakók szabadidejének színvonalas, értelmes eltöltésére /kulturális,- és sportprogramok szervezése/.

A lakók egészségvédelme érdekében az intézmény gondoskodik:
a lakó rendszeres orvosi felügyeletéről /heti 4 órában háziorvosi szolgálat
a lakó szakorvosi ellátáshoz való hozzájutásáról
szükség szerinti ápolásáról
kórházi kezeléshez történő hozzájutásáról
az alapgyógyszer készlet körébe tartozó gyógyszerek ingyenes biztosításáról
gyógyászati segédeszközök biztosításáról.